Energifönster – hur mycket kan man spara

En vanlig anledning till att man väljer att byta till nya fönster är att man vill göra huset mer energieffektivt och därmed sänka sina uppvärmningskostnader. Har man gamla eller dåliga fönster som släpper ut mycket värme kan man spara en hel del på att byta till nya fönster med lågt U-värde, men exakt hur stor den besparingen blir är individuellt då det finns flera olika aspekter att väga in.

Vilka fönster har du i dagsläget?
I ett genomsnittshus försvinner cirka 35 procent av värmen ut genom fönstren, så det säger sig självt att det är ett viktigt område att se över om man strävar efter att sänka sina kostnader. När det gäller fönster och energieffektivitet är det U-värdet man ska titta på. Man brukar räkna att tvåglasfönster som var standard i de flesta hus förr har ett U-värde på ungefär 2,7-3,0, och för treglasfönster med vanliga klarglas är den siffran runt 1,7-2,1.

Idag finns energimärkning på de flesta fönster i form av en skala som går från A till G, där A har ett U-värde på 0,9 eller lägre medan G ligger på 1,5. Man ska också tänka på att antal fönster och dess storlek också påverkar hur mycket av värmen som försvinner ut.

Var bor du?
I ett kallare klimat krävs det mer för att värma upp huset, och därmed är det också av stor vikt att så mycket som möjligt av värmen stannar inne. Var i landet du bor med kan med andra ord påverka hur stor din besparing kan bli. Bor du norröver kommer du att spara mer på uppvärmningskostnaderna än om du bor söderut där vintrarna är mildare och det inte går åt lika mycket energi för att värma upp huset.

Hur ser din budget ut?
En annan viktig aspekt är förstås hur stor din fönsterbudget är, det vill säga hur bra fönster du har råd att investera i. Ju mer energieffektiva fönstren är desto mer kommer att de att kosta – och tänk också på att du även får lägga en slant på själva fönsterbytet om du inte är händig nog att stå för monteringen själv.