Frågor & svar

Det kan dyka upp en hel del frågor när det gäller fönsterbyte och olika slags fönster. Här svarar vi på en del av dem.

Vad kostar det att byta fönster?
Kostnaden för ett fönsterbyte beror helt på vilken typ av fönster man ska sätta in. Ett fönster kan kosta mellan 700-10 000 kronor beroende på utseende och egenskaper. Även storleken påverkar då större fönster är dyrare, och beställer man skräddarsydda lösningar går priserna upp. Man kan välja att själv köpa fönstren eller att ta hjälp av en firma som både sköter inköp och montering.

Generellt kostar det mellan 400-600 kronor per timme att anlita en firma eller hantverkare som monterar fönster, och sedan tillkommer kostnad för arbetsmaterial. Hur lång tid det tar att byta fönster beror på omfattning och svårighetsgrad, men den totala kostnaden per fönster brukar landa på ungefär 1000-2000 kr.

Hur kan man göra ett fönsterbyte billigare?
Att byta fönster är alltid en stor investering, och vad som kan räknas som billigt är upp till var och en att avgöra, men för att få en bra deal bör man ta in offerter från flera olika företag. Då kan man jämföra tjänster och priser och välja det pris och erbjudande som passar en bäst. Man kan också försöka förhandla ner priset genom att hänvisa till andra entreprenörer.

En annan sak man kan göra för att öka chansen att få sitt fönsterbyte billigt är att be fönsterinstallatören specificera prisuppgiften för själva fönstren i offerten och själv kontrollera vad de kostar från tillverkaren. På så sätt kan man se om man tjänar på att köpa fönstren själv eller låta en fönsterfirma stå för både inköp och arbete.

Arbetskostnaden kan man halvera eftersom fönsterbyte berättigar till ROT-avdrag när man anlitar ett företag med F-skattesedel, vilket betyder att man får dra av halva kostnaden upp till 50 000 kr/person och år. Materialkostnader får man inte dra av.

Man bör alltid ta reda på om prisförslaget man får i en offert är uträknat innan eller efter ROT, men på fakturan man sedan får är ROT redan avdraget och företaget står för det praktiska. Man är dock själv ansvarig för att ha tjänat tillräckligt mycket under året för att ha rätt till avdraget. Mer information om ROT finns hos Skatteverket.

Finns det några fler sätt att spara pengar när man byter fönster?
En sak man bör ta med i sin beräkning är att till exempel energifönster kommer att sänka hemmets uppvärmningskostnader. De är dyrare än andra billiga fönster som inte har samma egenskaper, men i längden kommer man att tjäna på sin investering då energifönster är mer effektiva för att behålla värmen inne och bättre isolerade för att inte släppa in kyla. Dessutom håller de hemmet svalare på sommaren. En bra affär är alltså att leta efter billiga energifönster.

Takfönster är dyrare än vanliga fönster, och är man ute efter sådana är det viktigt att ta in flera olika offerter och jämföra priser för att öka chansen att hitta billiga takfönster. Man bör också kontrollera om man tjänar på att köpa fönstren själv eller att anlita en firma som gör hela jobbet.