Olika typer av fönster

fönsterAlla fönster är inte skapade lika; vissa är bättre än andra, och det finns billiga fönster, dyra fönster, och allt däremellan. Det gör att det kan vara svårt att veta vilken typ av fönster man ska välja när det är dags att byta fönster. Det finns dock två saker att skilja på: fönstret, och de glas som används. På grund av de kalla vintrarna borde det i Sverige vara självklart att välja energiglas. Det finns idag ett stort utbud av billiga energifönster, vilket gör att kostnaden inte borde vara ett hinder, alldeles oavsett att man kommer att spara pengar tack vare lägre uppvärmningskostnader.

Glas
I Sverige används vanligen fönster med 3-glas, 2-glas, 2+1-glas och 1+1-glas. 3-glas är helt enkelt ett fönster med 3 glasrutor, 2-glas har 2 och 2+1 innebär ett tvådelat fönster som kan öppnas, för att till exempel sätt in persienner, där den ena delen har 2 glas och den andra 1. 1+1-glas är samma sak, men med sammanlagt två glasskivor i stället för tre. Fördelen med att använda 3-glas är ganska så självklar: de håller kyla ute och värme inne, helt enkelt. Men det är inte bara antalet glas som påverkar hur väl ett fönster håller värmen, utan även vilken typ av glas. Mellanrummet mellan glasrutorna kan också vara fyllda med antingen luft eller gas, som argon och krypton. Gasfyllning innebär ytterligare förbättrad isolering.

Fönstermaterial
Fönster tillverkas i huvudsak i tre olika material numera: Trä, aluminium och PVC. PVC-fönster har den fördelen att de är mycket tåliga och har en väldigt lång livslängd. Aluminium är även det tåligt och hållbart, och fastän trä är det minst tåliga av de tre materialen, så har även de en lång livslängd. Det är även vanligt att trä och aluminium kombineras i samma fönster. PVC-fönster är något som blir mer och mer populärt i Sverige, av de ovan nämnda skälen, men för de flesta så är trä och aluminium mer än tillräckligt bra.

U-värde
hur pass bra ett fönster isolerar anges med U-värde, där ett lågt U-värde innebär bättre värmeisolering. En mycket stor del av ett hus värme försvinner genom fönstren, och man kan således spara stora summor genom att skaffa nya fönster med lågt U-värde. Det behöver inte kosta mycket att byta fönster, utan många företag utför fönsterbyte billigt.

Utförande
Fönster kommer i många utföranden, och även här gäller det att vara noggrann i sitt val. Dels finns det fönster som öppnas inåt eller utåt, vilket är det vanliga. Men även vridfönster förekommer, där man helt enkelt ”vrider” upp fönstret, antingen lodrätt eller vågrätt. Sådana fönster har bland annat den fördelen att de är lätta att tvätta. Fönster som öppnas inåt eller utåt kan också antingen vara vänster- eller högerhängda, och det är inte ovanligt att många glömmer detta när de köper sina nya fönster, så att detta öppnas på ett sätt som känns ”fel”.